Upute za vježbanje

Kako bi vaše yoga iskustvo bilo što ugodnije i učinkovitije dobro je slijediti  ove osnovne upute:

Preporučujemo da ne jedete bar tri sata prije vježbanja. Ukoliko tijekom vježbanja osjetite da ste žedni popijte malo vode, no nije preporučeno stalno ispijanje-za vrijeme vježbanja tijelo se zagrijava i čisti od nakupljenih toksina, pa često unošenje vode hladi tijelo i zaustavlja taj proces. Naravno nakon sata poželjno je popiti što više vode kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina.

Čista pamučna odjeća pomoći će vam da se osjećate ugodno za vrijeme vježbanja. Moderni sportski materijali koji ne upijaju znoj nisu pogodni za vježbanje u grupi. Preporučamo  da vježbate bosih nogu, zbog veće stabilnosti i čvršćeg oslonca. Ukoliko se znojite, ponesite svoj ručnik.

Iako studio raspolaže sa prostirkama, vlastita prostirka je izvrsna investicija u samostalno vježbanje. Prostirku možete ostaviti u studiju, na mjesto gdje je nitko osim vas neće moći koristiti. Ukoliko ste koristili prostirku centra molimo vas da je nakon sata očistite.

Kada ulazite u prostor za vježbanje učinite to tiho ne ometajući svojim kretanjem ostale učenike, tiho postavite prostirku na slobodno mjesto i dajte si par trenutaka mira prije nego što počnete vježbati. Tih par trenutaka mira iskoristite kako bi ste se povezali sa dahom, prilagodili temperaturi prostorije te napravili pomak prema unutarnjoj svjesnosti te se koncentrirali.

Isključite telefon-ostavite posao i društvene obaveze izvan studija i uživajte u miru i vremenu koje posvećujete sebi.

Savjetujemo da posebno u zimskom periodu ne izlazite naglo van poslije vježbanja. Možete si skuhati čaj u kuhinji i opustiti se, pročitati nešto i družiti se. Za to vrijeme nastojte biti tihi.

Nemojte pretjerivati. Vježbajući promatrajte i osluškujte svoje tijelo. U yogi se ne traži savršenstvo nego svjesnost. Stoga ne odustajte ako vježbu ne možete izvesti savršeno. Poštujte svoje tjelesne mogućnosti, zaustavite se kada je to potrebno. Prije sata obavijestite instruktora o eventualnim ozljedama i bolestima, kako bi vam on mogao dati individualne upute (koje će vaše vježbanje učiniti sigurnim i još ugodnijim). Ako se osjećate umornima i iscrpljenima, probajte varijacije ili odvježbajte samo dio sekvence. Ako ne želite da vas se asistira u pozicijama obavjestite nas. Ukoliko u bilo kojem trenutku pri asistiranju u neku od pozicija osjećate bol ili nelagodu obavijestite instruktora.

Yoga nije sportski trening, nego meditacija u pokretu. U yogi nema natjecanja. Istina je da snaži tijelo i čini ga zdravijim i fleksibilnijim ali puno je važnije skrenuti pozornost na vlastito tijelo,pokret i dah nego uspoređivati se sa drugim vježbačima.

 

Budite brižljivi i strpljivi sa svojim tijelom, i ono će vam uzvratiti na najbolji mogući način  🙂