Započinjanje vlastite meditativne prakse

Meditacija vas uči kako se nositi sa stresom; smanjivanje stresa zauzvrat poboljšava sveukupno zdravstveno i emocionalno zdravlje. Na dubljoj razini, može dodati kvalitetu vašem životu učeći vas kako da budete pozorni, svjesni i živi. Ukratko meditacija je slavljenje samoga sebe.

Toplo preporučamo svakodnevnu meditaciju. Možete je dodati na kraju svoje asana prakse ili je izvoditi samostalno.

Kada i gdje meditirati

Meditirajte u isto vrijeme i na istom mjestu svaki dan. Izaberite mirno, ugodno mjesto na kojem vas neće uznemiravati.
Tradicionalno, jutro se smatra optimalnim vremenom zato što je malo vjerovatno da ćete biti ometeni svakodnevnim stvarima. Mnogi ljudi pronalaze da im svakodnevna meditacija pomaže da nastave dan sa većom staloženosti i smirenosti. Ali ako je jutarnja vježba teška, odaberite popdne ili ranu večer. Ako ste novi u yogi i meditaciji, 10 minuta meditacije nakon vježbe će biti dovoljno. Kada meditiramo samostalno 15 do 20 minuta je izvedivo za većinu početnika.

Pozicija

Izaberite poziciju koja vam najviše odgovara. Ako vam se više sviđaju sjedeći položaji, bilo na stolici ili na podu, vodite računa da vam je kralježnica ravna i tijelo opušteno. Ruke se odmaraju na bedrima ili su u krilu, dlanovi okrenuti prema dolje. Ako se odlučite za šetnju, održavanje pozicije tijela je isto važno, ruke trebaju slobodno padati sa strane tijela. Kada ležite na podu, stavite se u simetričnu i udobnu poziciju sa potporom iza glave (presavinuta deka) ili ispod koljena.

Postupak

Odlučite o točki fokusa. Ako vam se sviđaju zvukovi, nađite svoju mantru, tiho ili glasno ponavljajte riječ ili frazu koja ima smirujući efekt na vas poput mira, ljubavi, sreće itd. Afirmacije su isto dobre; relaksiran sam, smirena sam i pozorna, samo su neki od primjera. Slušanje opuštajuće muzike ili mantri sa CD isto je jedna od opcija .Ako se odlučite za vizualizaciju, vizualizirajte omiljeno mjesto u prirodi sa zatvorenim očima ili usmjerite pogled na predmet ispred vas; cvijet, plamen svijeće ili sliku.
Jedan od načina promatranja daha je brojanje daha. Udahnite do tri ili sedam i izdahnite do tri ili sedam: nakon nekog vremena prebacite pažnju na promatranje daha, promatrajući normalan ritam i pokrete koji se pri tome dešavaju. Koju god poziciju ili fokus odaberete, držite ih se tijekom cijele meditacije. Kada jedanput pronađete ono što vam odgovara htjet ćete se zadržati u meditaciji zauvijek.
Nemojte se iznenaditi ili obeshrabriti ako vam misli odlutaju. Kada primjetite da je um odlutao nježno ga vratite na objekt fokusa.

Kako znate da funkcionira?

U početku ćete se osjećati malo neudobno-sjediti na miru 15 do 20 minuta može uzrokovati utrnuće nogu, sporo hodanje može izazvati razdražljivost, a ležećoj poziciji možete zaspati.
S druge strane može se desiti da već prvi put osjetite neko duboko iskustvo i da ga potom  nekoliko sljedećih puta frustrirano pokušate ponoviti. Opustite se. Ne očekujte ništa. Meditacija vas ne treba dovesti u stanje stresa ili fizičke neugode. Ako se to i desi smanjite vrijeme koje provodite u meditaciji ili promjenite poziciju. Ako ni to ne pomaže uvrstite meditacije u trajanju od nekoliko minuta na kraju asana vježbi. Nakon nekoliko dana ponovno se vratite meditativnoj rutini. Ako i dalje osjećate probleme dok meditirate savjet je da pronađete iskusnog učitelja i podršku grupe. Pokazatelji vašeg napretka sa ili bez učitelja su osjećaji mentalnog mira, mogućnost da živite u sadašnjosti, da budete svjesniji svakog trenutka u životu, te bolja mogućnost kontrole nad emocijama.

Dobrobiti

– uravnoteženje krvnog tlaka

– usporavanje procesa starenje

– smanjenje razine kolesterola

– smanjeno  lučenje hormona stresa

– jačanje imunološkog sustava

– odstranjivanje depresije, nervoze

– poboljšanje mogućnosti učenja i panmćenja

– povećanje emocionalne stabilnosti