Kako izgleda jedan sat yoge?

Trajanje sata je  individualno prilagođeno svakom polazniku, to znači da ako ste napredan vježbač možete vježbati i do sat i pol, a ako ste početnik ili ste samo umorni možete vježbati pozdrave suncu i stojeće asane što zajedno sa završnim pozicijama čini oko pola sata do 45 min. Sat započinjemo kratkim osvještavanjem daha i tijela. Potom se zagrijavamo kroz Surya Namaskar A i B. Nakon toga prelazimo na stojeće i sjedeće pozicije. Zadnjih deset do petnaest minuta izvode se pozicije koje nas uravnotežuju i regeneriraju (završna serija). Sam kraj sata rezerviran je za relaksaciju i/ili vježbe disanja  s ciljem oslobađanja psihofizičke napetosti. Doma odlazite osvježeni, opušteni, mirni i nasmješeni.

Vježbajući yogu  ojačat ćete i oblikovati svoje tijelo posebno područje oko trbuha, stražnjice, bedara, ruku. Ostvarit ćete bolju koordinaciju  i sklad pokreta;povećat ćete izdržljivost i imati više snage za ostale aktivnosti.Yoga također potiče tijelo na čišćenje od toksina i nagomilanog stresa. Jedna od posebnosti yoge je što stavlja naglasak na mišiće koji podržavaju kralježnicu kao i na mišiće središta tijela „centra snage“. Mišići središta uključuju mišiće trbuha, donjeg dijela leđe, kukova i mišiće bedara.

Tjelesne pozicije (asane) vraćaju pokretljivost, osnažuju i oblikuju tijelo. Pospješuju rad unutrašnjih organa i žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem. Vježbanjem uklanjate ili ublažavate određene tegobe kao što su depresija, glavobolja,PMS, neugodne simptome menopauze, probleme sa kralježnicom i probavom. Nije potrebno dugo  čekati na vidljive rezultate:osjećaj mira i opuštenosti javlja se odmah nakon prvog sata vježbanja dok se nakon mjesec dana znatno poboljšava sveukupna kondicija.