Osnove disanja

Sada zamislite vaš torzo kao djelomično spljošteni cilindar podjeljen na donji i gornji dio. Gornji dio, čiji su zidovi napravljeni od rebara zove se torakalna šupljina.Torakalna šupljina je ispunjena plućima i srcem. Donji dio, čiji su zidovi sačinjeni od abdominalnih mišića zove se abdominalna šupljina. Ova šupljina sadrži organe trbušne šupljine (jetru, gušteraču itd…). Dijafragma je plosnati široki mišić u obliku kupole koji dijeli te dvije šupljine.

Postoje dvije vrste dijafragmatskog disanja: trbušno dijafragmatsko disanje i prsno dijafragmatsko disanje. Trbušno dijafragmatsko disanje masira trbušne organe više nego prsno,daje  prirodniji osjećaj, te je jednostavnije  za naučiti. Ovakvo disanje je odlično za osvještavanje  daha kod početnika i izvrstan  način kako naučiti ljude da se brzo smire, osobito tijekom stresnih situacija.

Kod dijafragmatskog trbušnog disanja, sredina dijafragmatskog mišića  povlači se  prema dolje na dno prsnog koša.Kada se miče prema dolje, gura organe dublje u trbušnu šupljinu, uzrokujući da se trbuh izboči prema van. Ovakva vrsta disanja zahtjeva opuštene trbušne mišiće-
Dijafragmatsko prsno disanje je nešto drugačije. Na početku udaha, nježno stežete prednje abdominalne mišiće da bi ste spriječili izbočenje trbuha. Ova gura trbušni sadržaj unutra i prema gore u odnosu na dno dijafragme stoga se njezin vrh ne može lako spustiti, kao u slučaju sa trbušnim disanjem. Kako se rebra dižu, pomiču se prema van, šireći pluća od strane do strane i od naprijed prema nazad, čineći torakalnu šupljinu širom i dubljom. Opuštanjem dijafragme, spušta se prsni koš i diže njezin vrh vraćajući pluća u početno stanje.

Da biste osjetili dijafragmatsko prsno disanje, lezite u Shavasanu (položaj trupla) i stavite dlanove na donja rebra (5 cm ispod prsne kosti) tako da se srednji prsti dodiruju. Kako počinjete udisati, nježno stegnite prednje trbušne mišiće samo toliko da spriječite dizanje trbuha. Nastavite udisati bez da se trbuh miče; vaša dijafragma će otvoriti  donja rebra gore i sa sa strane, tako da će se vaši prsti razdvojiti. Na izdah držite svoj trbuh u istoj poziciji dok dopuštate svojim rebrima da se vrate u početnu poziciju; srednji prsti će se ponovno dodirnuti. Ostanite opušteni, nemojte se naprezati. Oči se zatvorene tijekom udaha i izdaha. Ako primjetite da ne možete održati ovakav način disanja bez napora, zaustavite se i vratite se vježbi kasnije.